Volleyball – sportens historie

044I dag er volleyball en av verdens mest populære idretter, men den startet som en liten og ukjent idrett i 1895. Da ble spillet mintonette funnet opp av lederen for YMCA (KFUM) i Holyoke, USA. Spillet ble basert delvis på tennis og håndball. Basketball ble funnet opp bare fire år tidligere, 16 km fra Holyoke. Mintonette skulle være en litt mindre røff sport enn basketball, og målet var at de litt eldre guttene i YMCA skulle få trening.

I starten var banen mindre enn i dag, nettet var lavere, og antallet spillere var ikke fast. Under den første oppvisningskampen i 1896, la en av tilskuerne merke til ballens volleybevegelse. Mannen het Alfred Halstead, og det var hans fortjeneste at spillet fikk navnet volleyball.

Volleyball sprer seg videre

Det er litt usikkert når den første spesialiserte ballen for volleyball ble laget, men den kom antakelig i produksjon mellom 1986 og 1900. Reglene i sporten utviklet seg gradvis. Rundt 1920 ble tretreffregelen innført. Sporten spredte seg først til Canada, der de første kampene ble spilt i 1900.

Volleyball kom til Europa med amerikanske soldater under første verdenskrig. I 1919 ble 16 000 volleyballer fordelt mellom amerikanske og allierte soldater, og dette førte til stor vekst av sporten også i andre land.

Det internasjonale Volleyballforbundet (FIVB) ble grunnlagt i 1947. I dag har forbundet over 220 medlemsland, og er verdens største internasjonale særforbund. Det europeiske volleyballforbundet (CEV – Confédération Européenne de Volleyball) ble grunnlagt i 1963.

Internasjonale konkurranser dukker opp

Det første EM i volleyball for menn ble arrangert i 1948. I 1949 ble det også arrangert EM for kvinner. EM arrangeres hvert andre år. Første VM for menn ble spilt i 1949, mens kvinnenes første VM ble spilt i 1952. VM blir arrangert hvert fjerde år.

Allerede i 1924 var volleyball med i OL som oppvisningssport. I 1964 var volleyball for første gang med som offisiell sport. I starten spilte alle deltakerlagene mot hverandre under den olympiske turneringen, og ble deretter rangert etter antall seire, sett og poeng. Hovedproblemet med dette var at turneringen kunne bli avgjort lenge før den siste kampen, slik at publikum mistet interessen. Derfor ble den olympiske turneringen delt inn i to faser i 1972, med innledende kamper, deretter kvartfinaler, semifinaler og finale.

Nyere regelendringer

Selv om volleyballreglene i all hovedsak er etablert, har det kommet regelendringer også i nyere tid. I år 2000 ble reglene endret slik at det blant annet ble tillatt med server der ballen berører nettet, så sant ballen går over til motspillernes banehalvdel. Området man kunne serve fra ble også utvidet, og regelen for dobbel berøring på ballen av samme spiller ble myket opp.

I 2008 ble antallet poeng man trenger for å vinne de fire første settene endret fra 30 til 25 for kvinner. FIVB har studert og annonsert regelendringer, og kom med oppdaterte regler for sporten i 2009.

Sandvolleyball ble offisielt anerkjent av FIVB i 1987, og deltok i OL for første gang i 1996. Denne sporten har egne regler.