Volleyball i De olympiske leker

Volleyball ble en OL-gren først i 1964, da turneringen ble avviklet i Tokyo, Japan. Siden har volleyball sakte men sikkert vokst i betydning og popularitet, og i dag er sporten faktisk blant de mest sette grenene under de olympiske leker. I teksten som følger skal vi i korte trekk se litt nærmere på hvilke nasjoner som har dominert volleyball siden 1964.

Herresiden

På herresiden var 60-tallet sovjeternes tiår. Det sovjetiske laget tok nemlig gullmedaljen både i 1964 (Tokyo) og 1968 (Mexico City), mens henholdsvis Tsjekkoslovakia og Japan tok sølvmedaljene. I tiårene som fulgte ble feltet mer åpent, og land som Polen, USA, Brasil, Nederland og Jugoslavia steg fram som store volleyballnasjoner i mesterskapssammenheng. Under OL i London for tre år siden var russerne imidlertid tilbake på toppen igjen etter en dramatisk finaleseier mot Brasil. Totalt sett viser toppen av medaljestatistikken fire gull til Russland/Sovjet, tre til USA og to til Brasil.

Kvinnesiden

volleyball-ol'Også på kvinnesiden var det Sovjetunionen som dominerte denne grenen i begynnelsen, og det sovjetiske laget vant gull i både 1968, 1972 (Munchen) og 1980 (Moskva). Også kineserne var sterke i denne perioden og tok to gullmedaljer i samme periode. Deretter beveget tyngdepunktet for kvinnevolleyballen seg vestover, nærmere bestemt til Cuba, som var fullstendig overlegne i 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta) og 2000 (Sydney). Etter at kineserne kom tilbake med en fin seier i 2004 (Athen), kom Latin-Amerika sterkt tilbake, nå representert av Brasil, som vant i 2008 (Beijing) og 2012 (London). Ved begge anledninger var det USA som ble den tapende part i finalen. På kvinnesiden viser toppen av tabellstatistikken dermed fire gull til Sovjetunionen, tre til Cuba og to til Brasil. Sistnevnte er storfavoritter når OL neste år blir arrangert i Rio de Janeiro. Når det er sagt fikk brasilianerne under forrige VM i fotball en brutal påminnelse om at hjemmebanefordelen slett ikke er noen garanti for suksess.