Utstyr til volleyball

064Man trenger ikke så mye utstyr for å spille volleyball. Man trenger et sted å trene, helst en hall med opptegnede streker for volleyballbane. Dersom en hall er tilrettelagt for volleyball, har hallen som regel også et volleyballnett. Derfor trenger man ikke å kjøpe eget nett. Nettet skal festes i en bestemt høyde, som er forskjellig for herrer og damer, og for junior. I en hall kan man ofte få hjelp til å feste nettet riktig. Nettets stabilitet avgjør hvor aggressivt man kan spille.

På utendørsbaner tilrettelagt for volleyball er det som regel satt opp nett. Noen steder finnes det nett på stranden, også, så du trenger bare å ta med personlig utstyr og en ball.

Klær og sko

Det viktigste personlige utstyret du trenger når du spiller vanlig volleyball, er knebeskyttelse med polstring, som beskytter knærne når du faller. Du kommer til å falle en del når du kaster deg etter ballen, og gulvet er hardt. Noen bruker også albuebeskyttelse. I sandvolleyball trenger du ikke dette, for sanden er mykere å lange på.

Volleyball blir vanligvis spilt i T-skjorte eller topp, og shorts. Det er mest praktisk med shorts eller korte tights, slik at du kan bruke knebeskyttelse sammen med klærne. Sandvolleyball spilles av og til i bikini, men i Norge kan det være greit med T-skjorte og tights også der, særlig når været er kjølig. Fordelen med sandvolleyball er at du kan spille i alle typer klær. Hvis det er varmt, kan det være greit å ha solbriller og caps. Og husk solkrem.

Gode sko er viktig. Skoene skal gi godt grep på gulvet, og beskytte føttene mot belastning og skader. Skoene skal være tilpasset både sidelengs bevegelser og raske framoverbevegelser. Skoen skal hjelpe deg å unngå feilsteg. Håndballsko egner seg også til volleyball. Sandvolleyball spilles barbeint. Hvis det er varmt, trenger du strømper som beskyttelse mot den varme sanden.

Annet utstyr

En god volleyball er selvsagt viktig når man skal spille. En volleyball skal ha en bestemt størrelse og vekt, og det er greit å begynne med en godkjent volleyball fra første stund. Da blir man vant til ballens vekt og oppførsel. Dersom man begynner å trene med en annen ball, vil man venne seg til den ballens oppførsel, og da vil man trenge tid til å venne seg til en vanlig volleyball senere.

Noen volleyballer er ganske rimelige i innkjøp, og finnes i de fleste sportsbutikker. Andre baller koster mer. Ofte er de dyre ballene bedre, men i starten kan man nøye seg med en rimelig ball. Mange idrettshaller har allerede baller, slik at man kan låne en ball der i stedet for å kjøpe sin egen. Damer og herrer bruker samme type ball når de spiller offisielle kamper. De offisielle ballene er MIKASA MVA 200, som brukes til innendørs volleyball, og MIKASA MVA 330, som brukes til sandvolleyball.

Ballene som brukes i sandvolleyball er annerledes enn ballene i vanlig volleyball, og egner seg bedre til sand. Det finnes også lettere baller til barn og ungdom.