Sandvolleyball

104Sandvolleyball kalles også strandvolleyball eller beachvolley. Sporten skiller seg litt fra vanlig volleyball både i regler og lagoppsett. Sandvolleyball er utviklet fra innendørs volleyball, men i sandvolleyball har hvert lag bare 2 spillere. Spillet foregår utendørs, på sand. Hver banehalvdel er bare 8×8 meter, i stedet for 9×9 meter, som er målene i vanlig volleyball. Sandvolleyball har også noen egne regler angående ballbehandling og slag.

I vanlig volleyball spiller man som regel best av fem sett. I sandvolleyball spilles det best av tre sett. Det laget som først vinner to sett, vinner altså kampen. I vanlig volleyball spiller man først til 25 poeng. I sandvolleyball spiller lagene først til 21 poeng. Dersom lagene vinner hvert sitt sett av de to første settene, spilles et tredje sett. Der spiller man først til 15 poeng, som i vanlig volleyball.

Sandvolleyball inspirerte folk til å utvikle spillet footvolley, som har blitt internasjonalt kjent.

Olympisk sport

Sandvolleyball ble anerkjent av FIVB i 1987, og deltok i OL fra 1996. Selv om Norge ikke har hatt noen særlig suksess i vanlig volleyball, har vi vært en av de 5 beste nasjonene innen sandvolleyball. Mange norske lag har deltatt i OL og VM, både på kvinnesiden og på herresiden.

Norge arrangerte VM i sandvolleyball i Stavanger i 2009. Hvert år spilles noen av kampene i verdensserien i Stavanger. Det arrangeres også årlig NM i sandvolleyball.

Norske suksesser innen sandvolleyball

Flere av Norges mest kjente volleyballspillere har vært sandvolleyballspillere. Mest kjent er Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide, som vant både EM-gull, tre EM-sølv og en EM-bronse på 1990-tallet. I sesongen 1994/1995 vant de også verdensserien.

Bjørn Maaseide var også mannen som klarte å få verdensserien i sandvolleyball til Norge. Nesten hvert år siden 1999 har dette arrangementet blitt spilt i Stavanger. Han var en pådriver for å få VM til Norge.

Jan Kvalheim spilte også vanlig volleyball, og var blant annet profesjonell spiller i Frankrike og Italia. Han spilte 121 kamper for det norske herrelandslaget i volleyball.

Andreas Takvam og Runar Sannarnes vant sølvmedaljen i sandvolleyball-VM for U19 lag i 2011.

På kvinnesiden er Nila Håkedal og Kathrine Maaseide blant de mest kjente sandvolleyballspillerne. Nila Håkedal og Ingrid Tørlen var det første norske kvinnelaget i sandvolleyball som kom til semifinalen i verdensserien. Det skjedde i 2006, og de endte opp med å vinne bronsemedaljen.

Kathrine Maaseide er søsteren til Bjørn Maaseide. Hun har blant annet vunnet EM-sølv og EM-bronse sammen med Susanne Glesnes.

Rekruttering til sporten

Sandvolleyball er en veldig populær aktivitet for ungdommer. Det finnes sandvolleyballbaner over store deler av landet, også på ganske uventede steder. Ungdommer spiller også sandvolleyball på stranden. Det er gjerne slik interessen starter. De ser sporten på TV, finner et nett og en ball, og går ned på stranden for å spille en sommerdag. Deretter velger mange å spille videre, for dette er en morsom sport som passer både som trening og hobby.

Mange norske idrettslag har egne avdelinger både for volleyball og sandvolleyball, så det er lett å bli med på sporten.