Nord-Trøndelag

log-norgeSelv om Nord-Trøndelag er noe større enn Sør-Trøndelag med sine 22 415km2, bor det kun 135 738 mennesker her. Ingen Trondheim her, ser du. Med et hvitt skjold og et gult kors som fylkesvåpen er Nord-Trøndelag et vanlig distriktsfylke med sentrum i Steinkjer. Lenger nord finner man allerede Nordland fylke, og der er det slutt på trønderne. Vakker natur med strie elver og mengder av fruktbar jord i Trondheimsfjorden – her har mennesker levd i tusenvis av år, men aldri samlet seg i store nok mengder til å forme noen stor by. Nord-Trøndelag produserer en god del av Norges tømmer, og Snåsavatnet er faktisk den sjette største innsjøen i Norge. Den spesielle dialekten og de urørte omgivelsene har tiltrukket seg mengder av turister de seneste årene, spesielt området rundt Namsos, Stjørdal og Meråker. Fongen er det høyeste fjellet med sine ruvende 1441 meter over havet, og fylkesblomsten er den flerfargede mariskoen.

Trehusbebyggelse og norsk sjel

Som turist vil man virkelig få kjenne en urnorsk atmosfære mens man er på ferd gjennom Nord-Trøndelag. Den nordtrønderske dialekten er veldig fin, og lokale innbyggere byr gjerne inn på et glass karsk om man smiler pent. Namsos, Steinkjer og Levanger er de mest kjente byene her oppe, men også Verdal får en del besøk. De aller fleste mennesker i landet har tross alt hørt om Verdalen. Husker du reklamen? Lottomillionærene bor jo i Verdal, derfor er området godt kjent som lottobygda. Nå har mange av lottospillerne emigrert til online casino hvor man også kan finne lottolignende spill, men verdølene fortsetter å vinne – dog litt mer i skjul enn før. Verdalen har en fantastisk, positiv atmosfære. Spiller man pengespill kan man gjerne komme hit for å bade i hellet som . Så vinner man kanskje noen millioner når man kommer hjem! Gamle, tradisjonelle trehus er å finne overalt – og lukten av norsk mat vil by deg inn i en rekke autentiske restauranter.

Vanskelig klima, enkle mennesker

Det kan bli veldig varmt i Nord-Trøndelag om sommeren, men med en gjennomsnittstemperatur i juli på 14.0 grader er det ikke hit man reiser på sydenferie. Stjørdal, Frosta og Namsos er populære turistdestinasjoner, her kan man både campe og dra på uforglemmelige båtturer. Vintrene er ganske milde, og ikke særlig annerledes enn langs hele Vestkysten. Vanligvis ser man ikke temperaturene dyppe lavere enn rundt -10, dermed kan man besøke Nord-Trøndelag året rundt. Hit kommer folk fra Nord-Norge for å unnslippe den arktiske vinteren, mens reisende med sans for lokalhistorie gjerne tar en avstikker mot Verdalen og Steinkjer etter en familietur til Trondheim. Bak det jevnt kjølige klimaet finner man utrolig varme mennesker som alltid står klare til å vise folk frem til de mest unnagjemte perlene i fylket. Det er forresten her Petter Northug ble født – i Nord-Trøndelag. Enda en god grunn til å besøke det trønderske fylket!