Kjente volleyballturneringer

154FIVB Volleyball World League er en internasjonal volleyballturnering for menn. Turneringen ble skapt i 1990, og er den lengste internasjonale turneringen som arrangeres av FIVB (Fédération Internationale de Volleyball). Turneringen arrangeres hvert år. Kvinnene har en tilsvarende turnering som heter FIVB World Grand Prix.

Andre store mesterskap innen volleyball er VM, OL, Europacupen og verdenscupen.

Historie

FIVB World League ble startet i 1990. Målet med turneringen var å fremme volleyballsporten gjennom å lage en årlig turnering som ville bli sett over hele verden. Den gang ble de store turneringene innen volleyball bare arrangert hvert fjerde år, under OL og VM. Disse arrangementene ble spilt i en enkelt vertsby eller et vertsland. World League skulle spilles årlig, og roteres mellom flere byer, slik at alle deltakerlagene var verter for kamper i innledende runder. Kravet om TV-dekning av alle kamper sikret god dekning av turneringen.

I starten deltok bare 8 lag, men dette ble utvidet til 10 lag i 1991, og 12 lag i 1992. I 2001 var det 16 deltakende lag.

Etter at mennenes turnering ble en suksess, skapte FIVB en tilsvarende turnering for kvinner, ved navn Grand Prix. Denne turneringen ble raskt en stor suksess i Øst-Asia, men har ikke hatt like stor suksess andre steder i verden.

Regler

World League er fortsatt under utforming, og forbedres stadig for å gjøre kampene mer publikumsvennlige. Men de grunnleggende reglene er de samme hvert år. Alle lag må sørge for TV-dekning av kampene sine. Turneringen deles inn i to faser. Først spilles en innledende runde (en såkalt interkontinental runde) der kampene blir arrangert av ulike byer. Etter den innledende runden spilles en eller flere finalerunder, i et eller flere vertsland.

I de innledende rundene spiller lagene i puljer. De spiller fire kamper mot hvert av lagene i sin pulje, to hjemmekamper og to bortekamper. De to kampene på samme sted spilles samme helg. Når den innledende runden er ferdigspilt, går de beste lagene i hver pulje videre til finalerunden. Antallet lag som går videre varierer etter antall deltakende lag. Vertsnasjonen(e) er automatisk kvalifisert til finalerunde.

FIVB har testet ut ulike formater. Noen ganger har de seks beste lagene spilt finalerunder, noen ganger topp fire. Andre ganger har de hatt kvartfinaler og semifinaler, som i OL. Noen år har de blandet to formater, og hatt kvartfinaler i to puljer først, og de to beste lagene i disse puljene har spilt semifinaler og finaler.

I innledende runder kan lagene ha en liste med inntil nitten spillere å velge blant. I finalerundene kan de bare ha en liste med fjorten spillere.

Norge har aldri deltatt i World League. Bare Italia og Brasil har deltatt i turneringen hvert år. Ellers har lagene variert litt. Fra Norden, er det bare Finland som har deltatt. De har spilt i turneringen totalt 9 ganger mellom 1993 og 2013.

I 2013 ble finalerunden i World League spilt i Argentina. FIVB gjorde noen endringer i turneringen