Kjente norske volleyballspillere

114Mange spiller volleyball i Norge. Sporten er populær både blant barn, unge og voksne, og Norge har mange gode volleyball-lag.

Kjente mannlige spillere

En av Norges mest kjente volleyballspillere er Bjørn Maaseide. Han og partneren Jan Kvalheim spilte sandvolleyball på slutten av 90-tallet. De vant EM-gull i 1994, og EM-sølv både i 1993, 1997 og 1998. I 1999 vant de bronse i EM, og de vant verdensserien sesongen 1994/1995.

Da Jan Kvalheim la opp etter OL i Sydney, spilte Maaseide videre sammen med Iver Horrem. De tok tre femteplasser i verdensserien og en femteplass i EM. Maaseide la opp etter Aten-OL, men kom tilbake som spiller i 2007, igjen sammen med Iver Horrem. Maaseide spilte også vanlig volleyball i Frankrike og i USA. Han eide treningsskjeden Sports Club, som han senere solgte til Elixia. Han klarte å få verdensserien i sandvolleyball til Stavanger i 1999, og dette har blitt et årlig arrangement. Han hjalp også til med å få sandvolleyball-VM til Stavanger i 2009.

Jan Kvalheim er kanskje Norges mest kjente volleyballspiller på herresiden, selv om han har lagt opp nå. Kvalheim spilte profesjonelt i Frankrike i 7 år, og var med på å vinne 2 franske mesterskap. Han spilte finale i Europacupen, og ble årets spiller i 1990. Han spilte også litt i Italia. Totalt spilte han 121 landskamper for Norge, og ble seriemester og norsk mester i 1996, sammen med Skien VK.

Andreas Takvam spiller både volleyball og sandvolleyball. Han spiller i eliteserien, for Nyborg Volleyballklubb. Når han spiller sandvolleyball, spiller han sammen med Runar Sannarnes. Disse to spillerne fikk sølvmedaljen i U19-VM i 2011. Far til Andreas Takvam, Øyvind Takvam, spilte tidligere volleyball på det norske landslaget.

Asbjørn Vølstad var en profesjonell norsk volleyballspiller på 1980-tallet. Han spilte i USA, og vant to mesterskap der. Han ble også kåret til årets spiller i USA i 1987. Han spilte senere i Tyskland og Frankrike, og spilte 111 landskamper for Norge.

Kjente spillere på kvinnesiden

Norge har mange gode volleyballspillere på kvinnesiden, men de mest profilerte stjernene er de som spiller sandvolleyball. Kanskje skyldes det at denne sporten blir vist oftere på TV enn vanlig volleyball, og at sandvolleyball dermed blir lagt mer merke til.

Nila Håkedal er en av Norges mest kjente kvinnelige volleyballspillere. Hun spilte for Hånes VBK fra hun var 13 år gammel, og fra 1999 spilte hun for Koll volleyballklubb i Oslo. Sommeren 1995 begynte hun å spille sandvolleyball, først med Lise Roald Hansen som partner. Fra 2002 spilte hun sammen med Ingrid Tørlen. De deltok i sommer-OL i 2004, og endte på 22.plass. De vant NM i sandvolleyball året etter. Da ble NM spilt i Trondheim.

I 2006 tok de seg videre til semifinalen i verdensserien som første norske kvinnelag. De vant en bronsemedalje i denne turneringen, etter å ha slått Brasil.

Kathrine Maaseide er en annen kjent sandvolleyballspiller. Hun er søsteren til Bjørn Maaseide, og begynte å spille sandvolleyball i 1999. Hun endte blant annet på en 17.plass i OL i Aten, og på niendeplass under OL i Beijing. Hun tok sølv i EM i 2004, sammen med partner Susanne Glesnes. De vant bronse i EM i 2008. Hun har også spilt sammen med Kristine Wiig og Hanne Kongshavn.