Hvordan begynner man å spille volleyball

124Volleyball ble spilt i Norge allerede fra 1935. Norge var ikke blant de første landene der sporten ble kjent, men volleyball er i dag en veldig populær idrett med mange utøvere. Norges Volleyballforbund (NVBF) ble grunnlagt i 1946. Forbundet er inndelt i 4 regioner, 19 kretser og 450 klubber. NVBF er medlem i Norges Idrettsforbund og Det internasjonale volleyballforbundet.

Den øverste serien i norsk volleyball kalles Eliteserien. Det spilles NM hvert år, i tillegg til NM for veteraner, juniorer og barn. Det arrangeres også et årlig mesterskap for videregående skoler, og NM i sandvolleyball.

Volleyball som skoleidrett

Mange begynner å spille volleyball på skolen. Lagidretter pleier å være populært i gymtimene, og gir elevene trening samtidig som lagidretter styrker samholdet mellom elevene. Volleyball er en fin barneidrett, og det finnes lokale og regionale klubber med lag i aldersbestemte klasser. Flere videregående skoler har egne volleyballag, og deltar i det årlige mesterskapet for videregående skoler.

Dersom skolen man går på ikke har et eget volleyballag, kan man jo spørre lærere og rektor om det er mulig å starte et lag. Dette er mest aktuelt dersom det er stor interesse for sporten blant elevene. Ellers kan man spille volleyball i fritiden.

Man kan kontakte det nærmeste idrettslaget for mer informasjon om volleyball og mulighetene til å utøve sporten aktivt i nærmiljøet. Dersom det lokale idrettslaget ikke har en egen avdeling for volleyball, kan de hjelpe deg å finne et annet idrettslag som har volleyballag.

Vanlig volleyball eller sandvolleyball

Det spilles både vanlig volleyball og sandvolleyball i Norge. Vanlig volleyball spilles innendørs, og er dermed en helårsidrett. Sandvolleyball spilles hovedsakelig om sommeren, selv om det enkelte steder finnes muligheter for å trene innendørs.

I vanlig volleyball er det minst seks spillere på laget. Lagene har flere spillere, men for å spille på nybegynnernivå trenger man ikke å være flere enn seks på hvert lag. I sandvolleyball er det bare to spillere på hvert lag.

Noen spillere velger å bare spille én type volleyball, men mange spiller både vanlig volleyball og sandvolleyball, så man trenger ikke å velge enten det ene eller det andre. Særlig i starten kan det være gøy å prøve begge deler, før man eventuelt velger å spesialisere seg innen en bestemt gren.

Volleyball som trening

Du trenger ingen spesielle forkunnskaper for å spille volleyball på amatørnivå. Det er selvsagt greit å være kjent med reglene, og kunne grunnleggende ballhåndtering. Hvis du begynner å spille hos et idrettslag, får du alle tipsene og all hjelp du trenger. Volleyball er en sosial idrett der man kan få mange gode venner. Lagspill passer godt for barn og unge, ettersom det styrker følelsen av samhold.

Når man spiller volleyball, må man venne seg til å spille i flere posisjoner. Spillerne på laget roterer, slik at alle spiller fra alle posisjoner i løpet av en kamp. Derfor må alle kunne å motta ballen, og alle må kunne å serve.

Volleyball er god trening, og det er en morsom konkurranseidrett.