Hitra og omegn

024Både Hitra, Frøya og de omliggende øyene har et rikt dyre- og fugleliv. Man kan blant annet dra på ørnesafari, sjøfuglsafari og selsafari i Mausundet. Det er også gode muligheter for havfiske og innlandsfiske på Hitra. Området rundt Hitra og Frøya er kjent som et dykkerparadis, med klart vann og stort artsmangfold.

Vingleia fyrtårn kan leies. Det er plass til 28 personer der, og man får egen båt, og har øya for seg selv. Havrafting og skjærgårdssafari er morsomt. Man kan også ta kajakken med til et av vannene på Hitra. Den som liker jakt, kan jakte på hjort eller rådyr på øya.

I Dolmsundet finnes rester av gamle bosetninger helt tilbake til steinalderen. Dolmsundet hotell har et stort langhus der man kan spise en god middag.

Hitra har fire naturreservat som er verdt å besøke. Man kan også spille golf på øyas nihullsbane. Hitra har vært bebodd i minst 9000 år. Det vet man etter funn av boplasser og gamle gjenstander. Noen av gårdsnavnene på øya har vært brukt i mer enn 2000 år. På Øvre Sageide på Straum ble det funnet en runestein med en innrisset sang eller besvergelse. Dette er Norges eldste kjente skjønnlitterære nedtegnelse.

I en kvinnegrav på Kalvøya ble det funnet glassperler som stammer fra Stillehavsområdet. Denne graven var omtrent 1500 år gammel.

Turistattraksjoner

Hitra og Frøya tiltrekker seg mange turister. Naturen, kystkulturen og historien er grunnlaget for denne turismen.

Kystmuseet i Sør-Trøndelag ligger på Hitra, og formidler kunnskap på en levende måte. Museets symbol er en skarv. Kystmuseet har to faste hovedutstillinger, i tillegg til skiftende utstillinger. De har også en lokalhistorisk samling, arkiv, fotosamling, gjenstander og kilder. De kan hjelpe med slektsgransking, og tilbyr omvisning på Dolm prestegård. Museumsgalleriet, Hitra turistkontor og museumsbutikken er også en del av kystmuseet.

Dolmsundet Opplevelsespark er tilknyttet Dolmsundet hotell. Her ligger Dolmen by, som inneholder et rekonstruert langhus og gravrøyser, bykiosk, lekeapparater og rasteplasser. Hitterhula en spennende opplevelse for barna, med historier og troll.

Handelsstedet Hopsjø var tidligere et av de største handelsstedene i Trøndelag. Her finnes gamle bygninger fra 1700-tallet, og Norges eldste bevarte krambod. Der kan man kjøpe suvenirer og håndverk. Den gamle pakkhusbrygga er gjort om til restaurant.

Margrethes Minde er en jakt- og lystresidens fra 1780-årene. Hagen var i fransk nyrenessansestil, og er et fint pikinksted også i dag. Åpent hver søndag fra 11-15.

Glørstad Besøksgård gir deg et nærmøte med små husdyr, og selger egenproduserte produkter. Andre produsenter av lokalmat er Dalpro (kjøtt av hjort og villsau) og Hitra Gårdamat, som driver med osteproduksjon. Deres grotteost ble kåret til landets beste ost i 2008. På Frøya kan man kjøpe lakseprodukter fra Sanamar.

Andre severdigheter

Stabben fort fra 1941 ble bygd av tyskerne, og besto av kommandotårn og tre kanonstillinger på Stabben, i tillegg til fire lyttestasjoner på Titran og Skipsheia. I kommandotårnet er det i dag et museum med utstyr, kart og våpen fra krigen. Kystmuseet i Sør-Trøndelag tilbyr omvisninger her om sommeren.

Frøya folkemuseum er et bygdetun fra 1800-tallet. Også her kan Kystmuseet tilby omvisning ved forespørsel.

Fiskeværet Halten besøkes av mange turister som vil se den vakre naturen og lære mer om stedets historie. Det går båt dit to ganger i uka, og man kan overnatte der.

Sletringen fyr ligger vest for fiskeværet Titran. Fyrtårnet er det høyeste i Norge (45 meter) og er fra 1923. Lyset fra fyrtårnet er synlig 18,3 nautiske mil vekk. Sletringen er et vakkert og storslått sted.