Det norske kvinnelandslaget i volleyball

094Kvinnelagets hovedtrener har tidligere vært Martin Frydnes, men han valgte å trekke seg fra stillingen i november, ettersom han også har en trenerjobb i Polen. Det er i skrivende stund ikke klart hvem som blir ny landslagstrener for Norges kvinnelag.

Assistenttrenere for laget er Trine Melsether og Jon Erik Liseth. Kvinnelandslaget har hatt flere samlinger i løpet av 2013. De har både fokusert på individuell utvikling, og frisket opp landslagets systemer. I tillegg har de trent mentalt, og snakket om hvordan de skal bygge laget, få bedre samspill og forberede seg best mulig individuelt før trening og kamper.

Kvinnelandslagets resultater

Det norske kvinnelandslaget vant Novotel Cup 2013 i januar. Spillerne på landslaget kommer hovedsakelig fra klubbene i den norske Eliteserien, men noen spiller også for utenlandske klubber og amerikanske universitetslag. Kvinnelandslaget deltok i Universaden i 2013, der de endte på en femtendeplass.

Landslaget for kvinner ligger svært dårlig an på CEVs europeiske ranking. De kom ikke engang på listen over de 45 beste lagene. Laget lå tidligere på 38.plass, men har altså falt mange plasser i det siste. Rankingen er basert på resultater lagene har fått i offisielle mesterskap. For seniorlagene teller EM 2011 og 2013 med, i tillegg til plasseringer i Europaligaen og plasseringen i kvalifiseringene til VM 2012 og OL 2012.

For juniorer teller plasseringene fra de to siste EM og VM med, og avgjør lagets plass på rankingen. U19 laget ligger bedre an enn kvinnene, med en 33.plass. både U19 jenter og U20 gutter har gått oppover på listen, mens seniorlagene for både damer og herrer har gått nedover.

Kvalifiseringer til mesterskap

Kvinnelandslaget klarte ikke å kvalifisere seg til VM, men forbereder seg nå på EM-kvalifiseringen i 2014. Lagets mål er å komme til EM-sluttspillet i 2019. Til sammen skal fire norske landslag spille EM-kvalifisering. På kvinnesiden deltar U19 og seniorlaget, på herresiden deltar U20 og seniorlaget. Alle de norske lagene må spille kvalifisering.

Motstanderne i EM-kvalifiseringens første runde er klare. U19 jenter møter Latvia, Sverige og England. Seniorlaget for kvinner møter Sverige, Georgia og Latvia. U19 laget spiller første kvalifiseringsrunde 3.til 5.januar. Kvinnelaget spiller sine kamper i mai. De to beste lagene i hver pulje går videre i neste kvalifiseringsrunde. Denne runden spilles 24.til 27.april for juniorer, og i slutten av mai for seniorlagene.

U19 laget skal spille EM-kvalifisering i Katrineholm i Sverige. Det endelige laguttaket vil skje i romjulen, der 12 spillere velges til laget som skal representere Norge.

Gode resultater i alderbestemte klasser

Det norske U17 jentelaget vant Nevza Championship i november i år. De slo Sverige i semifinalen, og vant over Danmark i finalen.

U19 jenter har også gått oppover på rankingen i det siste, og ligger bedre an enn seniorlaget. Suksessen til lagene i aldersbestemte klasser, viser at rekrutteringen til seniorlandslaget er sikret. Volleyball er en sport som stadig vokser i popularitet i Norge, og det er nok bare et spørsmål om tid før landslaget blir bedre. Mange norske klubber holder et høyt nivå, og gjør det også bra internasjonalt.